Ανορεξία Σκύλου

Τι να κάνεις όταν ο σκύλος σου δεν τρώει!

Η ανορεξία είναι η έλλειψη όρεξης και η έλλειψη διάθεσης για εκούσια πρόσληψη τροφής. Οι  λόγοι που  μπορούν να προκαλέσουν ανορεξία στους σκύλους  είναι η ύπαρξη κάποιας υποκείμενης ή υποβόσκουσας  ασθένειας.  Συνήθως  μετά  την   θεραπεία των ασθενειών  η όρεξη επανέρχεται. Υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της υποκείμενης ή υποβόσκουσας ασθένειας  και μέχρι να επιστρέψει η όρεξη του σκύλου να χρειαστεί κάποια  θρεπτική βοήθεια.

Πώς μπορώ να δελεάσω το σκύλο μου να φάει;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να δοκιμάσετε προκειμένου να κάνετε τον σκύλο σας να φάει:

 • Να ζεστάνετε το φαγητό πριν το  προσφέρετε στο κατοικίδιο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ζεστάνετε λίγο το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, φέρνοντας το σε  θερμοκρασία σώματος.
 • Να προσθέσετε λίγο νερό στο γεύμα του, ειδικά αν είναι ξηρά τροφή.
 • Να ταΐζετε  μικρές μερίδες τροφής και εάν μετά από 15 λεπτά ο σκύλος δεν δείξει ενδιαφέρον για το φαγητό του να το απομακρύνετε και να το προσφέρετε ξανά μετά από 2-3 ώρες.
 • Να το ταΐσετε με την παρουσία άλλων σκύλων.
 • Να προσφέρετε το φαγητό σε ένα πιάτο.
 • Να προσφέρετε το φαγητό την ίδια ώρα που τρώτε  και εσείς .
 • Να προσθέσετε στην τυποποιημένη τροφή του σκύλου σας κάποιο είδος που του αρέσει, όπως βραστό στήθος κοτόπουλου. Προσοχή η επιπρόσθετη τροφή  της αρεσκείας του σκύλου σας να μην ξεπερνά το 10% της  καθημερινής πρόσληψης θερμίδων, γιατί εάν συμβεί αυτό χαλάει η ισορροπία της διατροφικής αξίας της τυποποιημένης (εμπορικής) τροφής που τρώει ο σκύλος σας.

Επειδή το κατοικίδιο σας μπορεί να πάσχει από υποβόσκουσα ασθένεια ( από μια ασθένεια η οποία δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί) είναι καλό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας,  ο οποίος θα σας συμβουλεύσει αν χρειάζεται ο σκύλος σας να διατραφεί με  ειδική τροφή ή να αποφύγει κάποιες τροφές.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ώστε να σας προτείνει έναν ισορροπημένο διαιτολόγιο  που θα συμπεριλαμβάνει τροφέςπου αρέσουν στον σκύλο σας και καλύπτουν τις απαιτούμενες θερμίδες.

Αποφύγετε να πιέσετε τον σκύλο σας να φάει. Αν αρνείται να φάει μην του δίνετε φαγητό με το «ζόρι» είτε με το χέρι σας είτε με σύριγγα γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού και αποστροφής προς την τροφή.

Τρώει ο σκύλος μου αρκετά;

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιο σας λαμβάνει καθημερινά τη σωστή ποσότητα θερμίδων είναι να μετράτε τακτικά το βάρος του, π.χ κάθε 7 μέρες. Αυτό πρέπει να γίνεται στην ίδια ζυγαριά, τον ίδιο χρόνο της ημέρας, και καλύτερα μετά τη βόλτα, ώστε να έχετε διασφαλίσει ότι η ουροδόχος κύστη του είναι άδεια. Ένας ακόμη τρόπος για να εκτιμήσετε αν το κατοικίδιο σας διατρέφεται σωστά λαμβάνοντας τις απαιτούμενες καθημερινές θερμίδες είναι να εκτιμήσετε την σωματική και μυϊκή κατάσταση, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει κατεβάζοντας τα παρακάτω λινκ:

 1.  
 2.  

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον κτηνίατρο;

Εάν ο σκύλος σας δεν τρέφεται σωστά για τουλάχιστον 3 μέρες, είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος το πρώτο που θα θελήσει να μάθει είναι πόσες ημέρες το κατοικίδιο σας έχει σταματήσει τη λήψη τροφής, διότι ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο σε συνάρτησημε την ηλικία και τη σωματική κατάσταση του ζώου. Σας προτείνουμε να ρωτάτε τον κτηνίατρο τι πρέπει να ελέγχετε σε περίπτωση ανορεξίας του σκύλου ώστε να συγκεντρώνετε τις δέουσες πληροφορίες και να τον ενημερώνετε.

Πώς ο κτηνίατρος θα θεραπεύσει την ανορεξία;

Αν η ανορεξία του σκύλου σας δεν είναι τυχαία και διαγνωστεί ότι οφείλεται σε κάποια ασθένεια, η θεραπεία της υποκείμενης ασθένειας θα επαναφέρει την όρεξή του. Όμως, σε μερικές περιπτώσεις η θεραπεία ή η επιστροφήτης όρεξης του κατοικίδιου μπορεί να πάρει χρόνοκαι για αυτό ίσως χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα. Ο κτηνίατρος εκτιμώντας την κατάσταση του κατοικίδιου, πιθανόν να σας προτείνει την χρήση ενέσιμων ή από το στόμα τονωτικών όρεξης ή την τοποθέτηση οισοφαγικού καθετήρα (σωλήνα τροφής). Ο κτηνίατρος μπορεί να συζητήσει μαζί σας τις καλύτερες επιλογές για σας και το κατοικίδιο σας βασιζόμενος στην υποκείμενη ασθένειά του.

Απώλεια Βάρους & Άλογο

Τα άλογα όταν σιτίζονται σωστά, με ποιοτική τροφή που περιλαμβάνει  επαρκή βόσκηση και σωστή αναλογία σανού και  χόρτου διατηρούν συνήθως ιδανικό  σωματικό βάρος. Τα νεαρά άλογα ή τα άλογα που χρησιμοποιούνται σε  σκληρές εργασίες ή αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να χρειαστούν ενίσχυση στη διατροφή τους με πρόσθετα συμπυκνώματα για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.  Ειδική τροφή συχνά χρειάζονται  και τα μεγαλύτερης ηλικίας άλογα επειδή με την πάροδο των χρόνων φθείρονται τα δόντια τους και δεν μπορούν να μασήσουν επαρκώς τη τροφή τους. Αν παρατηρήσετε ότι το άλογό σας έχει χάσει βάρος, είναι σημαντικό να προβείτε σε εξετάσεις ώστε να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας του και στη συνέχεια να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά σας  απέναντί του.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τα άλογα μπορεί να χάσουν ξαφνικά βάρος λόγω ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Πριν ανησυχήσετε πράξτε τα παρακάτω:

 • Εξασφαλίστε επαρκή βόσκηση, χορηγήστε σανό ή συμπυκνώματα διατροφής αν κρίνετε απαραίτητο.
 • Ελαχιστοποιήστε την έκθεση του αλόγου σας σε ξαφνικές περιβαλλοντικές αλλαγές.
 • Εγκλιματίστε το άλογό σας σταδιακά σε αλλαγές, όπως αλλαγές στις ζωοτροφές ή στους συντρόφους.
 • Προσφέρετε μικρά, συχνά γεύματα, εάν απαιτούνται συμπυκνώματα ,για τη διατήρηση της καλής σωματικής κατάστασης του αλόγου σας  και αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα μια ή δυο φορές την ημέρα. Ταΐζοντας  μικρά γεύματα αποφεύγετε προβλήματα όπως γαστρικά έλκη και κολικούς.
 •  Επικοινωνήστε οπωσδήποτε με τον κτηνίατρό σας, εάν το άλογό σας χάσει ξαφνικά βάρος και παρά τις παραπάνω προτεινόμενες αλλαγές στη διατροφή του, η κατάσταση  δεν βελτιωθεί ή ακόμη χειρότερα επιδεινωθεί.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ την απώλεια βάρους;

Βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε καθημερινά στο άλογό σας ικανή ποσότητα ποιοτικής τροφής. Η ποσότητα και το είδος τροφής εξαρτάται  από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, ο φόρτος εργασίας , η έντονη άθληση κ.λπ. Εάν πρέπει να αλλάξετε τη τροφή στο άλογό σας, κάντε το σταδιακά, μέσα σε τουλάχιστον 7 ημέρες ώστε να δώσετε χρόνο προσαρμογής στο άλογό σας  και να διαπιστώσετε ότι η νέα τροφή δεν του δημιουργεί πρόβλημα, όπως  πχ κολικό. Όταν προσφέρετε στο άλογο  συμπυκνώματα, προτιμήστε  τα  μικρά, συχνά γεύματα αντί για  ένα ή δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα, διότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε  την αλλαγή του pH στο στομάχι του αλόγου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου. ‘Όταν πρόκειται να μετακινήσετε το άλογο σε νέες εγκαταστάσεις ή να του προσθέσετε νέους συντρόφους πράξτε το σταδιακά. Για παράδειγμα η μετακίνηση των αλόγων σε νέους στάβλους,  μπορεί να είναι πολύ αγχωτική για τα άλογα και  μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Επίσης είναι  πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά των άλλων αλόγων που σταβλίζονται μαζί με το άλογο που χάνει βάρος για να διαπιστώσετε  ότι το άλογό σας δεν εκφοβίζεται ή δεν εμποδίζεται από τα άλλα άλογα να τρώει.

 

 

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Αν το άλογό σας χάσει ξαφνικά  βάρος, ακόμα και όταν υπάρχει καλή διατροφή και κατάλληλη φροντίδα, θα πρέπει να  καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Εάν αμελήσετε να αντιμετωπίσετε την απώλεια βάρους του αλόγου σας και το άλογο  λεπτύνει υπερβολικά  και χάσει πάρα πολύ μυϊκή μάζα, υπάρχει  περίπτωση να  αδυνατεί να σταθεί όρθιο και να ξαπλώνει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη στα εσωτερικά όργανα, όπως στη καρδιά, τα νεφρά ή στο ήπαρ (ηπατική ανεπάρκεια). Ο κτηνίατρός σας είναι ο πλέον αρμόδιος  να αποφασίσει ποιες διαγνωστικές εξετάσεις απαιτούνται (π.χ. εξετάσεις αίματος για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος του αλόγου σας ). Άλλες καταστάσεις που μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια βάρους είναι  οδοντικά προβλήματα, έλκη στομάχου, πνευμονία ή όγκοι. Όλα αυτά θα πρέπει να αποκλειστούν από τον κτηνίατρό σας.

Πώς μπορώ να αποτρέψω το άλογό μου να χάσει βάρος;

Η δυνατότητα επαρκούς βόσκησης, η χορήγηση σανού και συμπυκνωμάτων διατροφής είναι επιτακτική. Για τη διατήρηση της υγείας του αλόγου σας είναι πολύ σημαντικό επίσης να εφαρμόζετε ένα τακτικό πρόγραμμα αποπαρασίτωσης. Η τακτική απομάκρυνση της κοπριάς (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) από τον στάβλο σας μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των παρασίτων. Εάν ο κτηνίατρος εξετάζει τακτικά το άλογό σας, θα είναι σε θέση να προβεί στην έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων υγείας του αλόγου, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρο/ ιππίατρο που είναι ο καταλληλότερος να σας συμβουλεύσει για το άλογό σας.

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Παχυσαρκία Σκύλου

Στη φύση οι άγριοι σκύλοι ρυθμίζουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν. Ωστόσο, υπάρχει μια τάση στους  σύγχρονους σκύλους, όπως ακριβώς και στον σύγχρονο άνθρωπο, να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και να ασκούνται  λιγότερο από τους προγόνους τους. Για το λόγο αυτό, όπως  συμβαίνει και στους ανθρώπους, υπάρχει το ρίσκο να γίνει ο σκύλος σας υπέρβαρος. Η παχυσαρκία είναι η υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο σώμα - δεν είναι μόνο το υπερβολικό βάρος.

Είναι ο σκύλος μου παχύσαρκος;

Είναι συχνά δύσκολο για εμάς να δούμε ότι ο σκύλος μας είναι υπέρβαρος. Η πρόσληψη βάρους είναι βαθμιαία  έτσι ώστε  δύσκολα παρατηρούμε την αλλαγή. Μερικές φορές παρατηρούμε ξαφνικά την αλλαγή στην εμφάνιση του σκύλου μας όταν κοιτάζουμε παλιές φωτογραφίες. Τις περισσότερες φορές ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα επισημαίνει το πρόβλημα. Ωστόσο μια απλή μέθοδος  για να διαπιστώσετε μόνοι σας αν ο σκύλος σας είναι παχύσαρκος είναι η ακόλουθη.  Όταν  χαϊδεύετε  τον σκύλο σας, ακουμπήστε τον απαλά στη ραχοκοκαλιά και στα πλευρά. Σε έναν σκύλο  με φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να μπορείτε να νιώσετε τα κόκαλά του χωρίς να πιέζετε πολύ δυνατά το σώμα του (εάν μπορείτε να νιώσετε  τα κόκκαλα τότε ο σκύλος σας μπορεί να είναι πολύ αδύνατος). Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε τη σπονδυλική στήλη εύκολα τότε ο σκύλος σας πιθανόν είναι υπέρβαρος. Εάν επιτρέψετε την συνέχιση πρόσληψης βάρους, τότε είναι πολύ πιθανόν ο σκύλος σας να γίνει παχύσαρκος και  να αναπτύξει ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

 

 

Ο σκύλος μου μετά βίας τρώει κάτι - πώς μπορεί να είναι παχύς;

Πολλοί υπέρβαροι σκύλοι δεν τρώνε πάρα πολύ. Δεν χρειάζονται πολλές θερμίδες για να γίνει ένας σκύλος παχύς. Εάν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος σημαίνει ότι κάποια στιγμή στη ζωή του έτρωγε παραπάνω απ’ ότι χρειαζόταν για να καλύψει τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες του. Συχνά οι παχύσαρκοι  σκύλοι κάνουν πολύ μικρή άσκηση και ως εκ τούτου δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια για αυτό χρειάζονται πολύ λίγες θερμίδες.

Ένας παχύσαρκος σκύλος είναι υγιής σκύλος;

Οι περισσότεροι παχύσαρκοι σκύλοι δεν επισκέπτονται τον κτηνίατρο λόγω του υπερβολικού βάρους.  Συνήθως ασθένειες  που προκαλείται από την παχυσαρκία είναι αυτές που αναγκάζουν τον ιδιοκτήτη να επισκεφτεί τον κτηνίατρο. Η παχυσαρκία πιθανότατα είναι μία από τις αιτίες που ο σκύλος σας θα παρουσιάσει προβλήματα υγείας που μπορούν να εκδηλωθούν και ως δερματικά προβλήματα.  Το επιπλέον βάρος που κουβαλάνε οι παχύσαρκοι σκύλοι  προσθέτει μια επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις και την καρδιά τους.

 

Πώς μπορώ να βοηθήσω ο σκύλος μου να χάσει βάρος;

Υπάρχουν μόνο 2 τρόποι να χάσει ένας οργανισμός βάρος :

 1. Αύξηση του επιπέδου  ενέργειας που καταναλώνει, δηλαδή περισσότερη άσκηση
 2. Μείωση του αριθμού των θερμίδων που προσλαμβάνει, δηλαδή  λιγότερο φαγητό

Συνήθως οι παχύσαρκοι σκύλοι  δεν είναι πολύ δραστήριοι επειδή στερούνται της δυνατότητας να τρέχουν και να ασκούνται. Οι συχνές βόλτες  με τον σκύλο σας (ακόμα και εάν ο καιρός δεν είναι πολύ καλός) μπορούν  να βοηθήσουν στην δραστηριοποίηση του σκύλου σας.  Μερικοί σκύλοι, ειδικά όταν είναι νέοι, παίζουν με τα παιχνίδια τους. Καλό θα είναι να διατηρήσετε αυτή την δραστηριότητα. Η αύξηση της άσκησης πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με μια ελεγχόμενη δίαιτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μειώνοντας τη διατροφική πρόσληψη στα 2/3 από αυτό που κατανάλωνε  ο σκύλος σας, επέρχεται μια σταθερή απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους πρέπει να είναι σταδιακή σε διάστημα  3-4 μηνών. Εάν η απώλεια  βάρους είναι  πολύ γρήγορη, είναι πολύ πιθανόν ο σκύλος μετά το τέλος της διαιτητικής περιόδου να αποκτήσει ξανά το βάρος που είχε πριν την δίαιτα.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο σκύλος μου χάνει βάρος;

Ο κτηνίατρος θα ζυγίσει τον σκύλο σας  και θα υπολογίσει το  βάρος που πρέπει να χάσει. Ο κτηνίατρος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας προτείνει  την ημερήσια ποσότητα τροφής  που πρέπει να καταναλώνει  ο σκύλος σας. Μόλις μάθετε τον στόχο απώλειας βάρους  για τον σκύλο σας  εναπόκειται σε σας  να διασφαλίσετε την τήρηση του προγράμματος που ο κτηνίατρος σάς συμβούλευσε. Υπάρχουν κλινικές «παρακολούθησης βάρους» για κατοικίδια. Μπορείτε να επισκέπτεστε σε τακτικά διαστήματα τον κτηνίατρό σας ώστε να ζυγίζει τον σκύλο σας και να σας συμβουλεύει και να λύνει τις απορίες σας. Πολλοί κτηνίατροι προσφέρουν υπηρεσίες "weight watcher" για τα κατοικίδια σας. Μπορείτε να έχετε μία συνάντηση για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα που εφαρμόζουν.

 

 

Και εάν ο σκύλος μου δεν χάνει βάρος;

Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας προτείνει ορισμένες συνταγογραφούμενες δίαιτες χαμηλών θερμίδων . Οι τροφές αυτές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τα ανθρώπινα τρόφιμα αδυνατίσματος και επιτρέπουν στον σκύλο σας να τρώει ένα κανονικό γεύμα και να νοιώθει χορτάτος, χωρίς να καταναλώνει πολλές θερμίδες. Σε περίπτωση που σας φαίνεται αδύνατο να βάλετε τον σκύλο σας στην διαδικασία να χάσει βάρος με άσκηση και μείωση της ποσότητας της τροφής του, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας την δυνατότητα μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί να εισαχθεί στη κλινική για μία χρονική περίοδο, ώστε η διατροφή του να μπορεί να ελέγχεται αυστηρά από τον κτηνίατρο σας.

Ο σκύλος μου έφθασε το επιθυμητό βάρος – τώρα τι;

Μόλις ο σκύλος σας φθάσει το επιθυμητό  βάρος, αξίζει μία γιορτή. Βέβαια  αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά μάλλον η αρχή μιας καινούργιας ζωής. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, είναι σύνηθες για ένα παχύσαρκο σκύλο να ξαναπαίρνει το βάρος που έχει χάσει εάν γυρίσει στην προηγούμενη δίαιτα. Ωστόσο, θα χρειαστεί να αυξήσετε σιγά σιγά την ποσότητα φαγητού για να αποτρέψετε να συνεχιστεί η απώλεια βάρους. Συνήθως οι σκύλοι γίνονται περισσότερο δραστήριοι μόλις χάσουν βάρος  και χρειάζεται να επιστρέψουν σε μια κανονική δίαιτα η οποία θα τους παρέχει αρκετή ενέργεια για την καινούργια απόλαυση της ζωής τους. Η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους είναι σημαντικός παράγων για την υγεία του σκύλου σας. Είναι αδύνατο να σας προτείνουμε μία  δίαιτα που θα είναι κατάλληλη για όλους τους σκύλους. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το βάρος του σκύλου σας, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει μια δίαιτα ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες του.

expand_less