Αναπαραγωγή - Τοκετός (Αποβολή Σε Φοράδα)

Η  αποβολή είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια ενός εμβρύου πριν από τη γέννηση και στο άλογο αυτό σημαίνει ότι η φοράδα χάνει το πουλάρι πριν από τις 300 ημέρες εγκυμοσύνης. Μετά από τις 300 ημέρες, η απώλεια του πουλαριού ονομάζεται γέννηση, συνήθως πρόωρος τοκετός. Εάν η αποβολή εμφανιστεί πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη (λιγότερο από 100 ημέρες) μπορεί να μην υπάρχουν ενδείξεις ότι η φοράδα έχει αποβάλει.

Ποιες είναι οι αιτίες της  αποβολής;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις αποβολές και αυτές μπορούν να χωριστούν σε μολυσματικές και μη μολυσματικές αιτίες. Οι περισσότερες αποβολές εμφανίζονται μεμονωμένα, αλλά υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν και ομαδικές αποβολές εάν προκαλούνται εξ αιτίας ενός μολυσματικού παράγοντα.

Ποιες είναι οι μη μολυσματικές αιτίες;

Εμβρυϊκοί παράγοντες

  • Η διπλή σύλληψη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, καθώς η φοράδα δεν μπορεί να κυοφορήσει δίδυμα. 
  • Τα γενετικά ελαττώματα του πουλαριού μπορεί  να έχουν ως αποτέλεσμα το πουλάρι να πεθαίνει στη μήτρα.
  • Ο ελαττωματικός πλακούντας. Εάν ο πλακούντας δεν είναι μεγάλος ή υγιής  για να στηρίξει το έμβρυο, τότε το έμβρυο θα πεθάνει.
  • Αναστροφή του ομφάλιου λώρου. Μερικές φορές ο ομφάλιος λώρος αναστρέφει τη παροχή αίματος, προκαλώντας το θάνατο του εμβρύου.

Μητρικοί παράγοντες

  • Η ηλικία της φοράδας. Η πιθανότητα της  αποβολής αυξάνεται καθώς μεγαλώνει η φοράδα.
  • Η ασθένεια της φοράδας. Εάν η φοράδα είναι άρρωστη για έναν άλλο λόγο, όπως μια λοίμωξη, μπορεί  να ανασταλεί  η πρόοδος της εγκυμοσύνης.
  • Ο υποσιτισμός της φοράδας. Εάν η φοράδα είναι υποσιτισμένη, υπάρχουν μικρές πιθανότητες να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη της.
  • Νευρική συμπεριφορά της φοράδας. Εάν η φοράδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνει πολύ νευρική, μπορεί η κύηση να διακοπεί. Επομένως για να αποφύγουμε την αποβολή της φοράδας από αυτό το λόγο, πρέπει να της εξασφαλίσουμε ησυχία και ηρεμία και ει δυνατόν να αποφύγουμε τις μετακινήσεις της.

Ποιες είναι οι κύριες λοιμώδεις αιτίες της αποβολής;

Η σημαντικότερη λοιμώδης αιτία αποβολής της φοράδας είναι ο ιός του έρπητα των ιπποειδών. Αυτός ο ιός εμφανίζεται συχνά στις εγκαταστάσεις και προκαλεί ομαδικές αποβολές στις εγκυμονούσες φοράδες. Οι φοράδες μπορεί να εμβολιαστούν ενάντια σε αυτόν τον ιό στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Επίσης αποβολή προκαλούν και οι βακτηριακές λοιμώξεις της μήτρας ή του πλακούντα.

Πώς θα ξέρω αν η φοράδα μου απέβαλε;

Εάν η φοράδα αποβάλλει στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μην εμφανίσει κανένα κλινικό σύμπτωμα και μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι η φοράδα μου απέβαλε;

Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Είναι συνετό να διαχωρίσετε την φοράδα από άλλες έγκυες φοράδες, χωρίς όμως να στρεσάρετε υπερβολικά την φοράδα. Κρατήστε τη φοράδα ήσυχη ενώ περιμένετε τον κτηνίατρό σας. Εάν βρήκατε το πουλάρι  ή τον πλακούντα, τοποθετήστε τα σε μία καθαρή πλαστική σακούλα ( φορέστε γάντια για να το κάνετε αυτό).

Πώς θα μάθει ο κτηνίατρός μου γιατί η φοράδα  μου απέβαλε;

Ο κτηνίατρός σας θα διεξάγει μία πλήρη κλινική εξέταση στη φοράδα σας, συμπεριλαμβανομένης μιας ορθικής εξέτασης και της εξέτασης του αναπαραγωγικού συστήματος. Ο κτηνίατρός σας θα θέλει επίσης να γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με το αναπαραγωγικό και ιατρικό ιστορικό των φοράδων σας.

Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει επίσης το έμβρυο και τον πλακούντα, οπότε είναι σημαντικό να διατηρήσετε αυτή την πλαστική σακούλα. Μπορεί να χρειαστεί να στείλετε το έμβρυο και τον πλακούντα σε ένα εργαστήριο για περαιτέρω δοκιμές για να προσδιοριστεί τι προκάλεσε την αποβολή. Εάν ο κτηνίατρός σας υποπτεύεται μια λοιμώδη αιτία, θα πάρει ένα δείγμα αίματος από την φοράδα και θα κάνει τεστ για τον ιό του έρπητα των ιπποειδών.

Αναπαραγωγή - Τοκετός (Η Έγκυος Φοράδα)

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η έγκυος φοράδα απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα διότι η εγκυμοσύνη κάνει το ζώο  ευάλωτο και εύθραυστο. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 11-12 μήνες. Η έγκυος φοράδα θέλει προσοχή και προστασία όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό.

Πώς  θα αντιμετωπίσω  την εγκυμοσύνη της φοράδας;

Όπως και με την ανθρώπινη εγκυμοσύνη, οι πρώτες μέρες της κύησης είναι οι πιο κρίσιμες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα, υπάρχει πιθανότητα 10-15% αποβολής.  Η πρόωρη εμβρυϊκή απώλεια μπορεί να προκληθεί από τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Στρες
  • Ασθένεια
  • Λοίμωξη της μήτρας
  • Ορμονικές ανωμαλίες
  • Δίδυμα

Μετά την σύλληψη, η εγκυμοσύνη μπορεί να επιβεβαιωθεί με υπερηχογράφημα ή ψηλάφηση σε ηλικία περίπου 30-35 ημέρες. Είναι λογικό να επιβεβαιωθεί αυτό σε 45, 60 ή 90 ημέρες.

Μετά  την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης απαιτείται τακτική αποπαρασίτωση,  εμβολιασμοί, άσκηση και  ισορροπημένη διατροφή ώστε να βοηθήσετε στην εξασφάλιση υγιούς εγκυμοσύνης και επιτυχούς γέννας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω στην επιτυχία της εγκυμοσύνης;

Η σωστή διαχείριση της φοράδας είναι απαραίτητη για την επιτυχή κύηση. Η φοράδα σας πρέπει να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση και πιθανώς να πάρει βάρος. Αποφύγετε το στρες, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση της προγεστερόνης που βοηθά στη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Η ασθένεια  ή ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει το σύστημα των φοράδων να εκκρίνει προσταγλανδίνες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αποβολή. 

ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ:

  • ΠΡΕΠΕΙ:
    •  Δώστε θρεπτικές χορτονομές
    • Χορηγήστε ισορροπημένη διατροφή
    • Εμβολιάστε και κάνετε τακτικά αποπαρασίτωση
    • Συνεχίστε τη τακτική φροντίδα των οπλών και την οδοντιατρική περίθαλψη
  • ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ:
    • Να μετακινήσετε την φοράδα σας, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο
    • Να χορηγήστε ορμόνες ή άλλα φάρμακα, εκτός εάν αυτά έχουν συνταγογραφηθεί από τον κτηνίατρό σας
    • Να φέρετε σε επαφή την φοράδα σας με άλλα άλογα, γιατί υπάρχει κίνδυνος ασθένειας ή τραυματισμού
    • Να εκθέσετε την φοράδα σας σε περιττό ή αδικαιολόγητο στρες

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 7 μηνών της εγκυμοσύνης μπορείτε να περιποιείστε  το άλογό σας όπως θα κάνατε αν το άλογο δεν ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης  εκτός αν υπάρχουν περιστάσεις που δεν το επιτρέπουν, π.χ. υποσιτισμένη φοράδα, παχύσαρκη φοράδα κλπ.

Διατροφή

Ο καιρός πρέπει να ληφθεί υπόψη, διότι  έχει σημασία για την ποσότητα της τροφής. Πρέπει η φοράδα να έχει συνεχή παροχή καθαρού νερού και η τροφή της πρέπει να περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ζωοτροφές. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 7 μηνών της εγκυμοσύνης θα πρέπει να ταΐζετε την φοράδα σας όπως κάνατε πριν, δηλαδή με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή για το μέγεθος και την ιδιοσυγκρασία της. Κατά τους τελευταίους 4 μήνες της εγκυμοσύνης το πουλάρι θα αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα,  για το λόγο  αυτό, οι ενεργειακές απαιτήσεις των φοράδων θα αυξηθούν έως και 50% . Η  κύρια πηγή αυτής της ενέργειας θα πρέπει να καλυφθεί από καλής ποιότητας  σανό και  χορτονομή και δεν είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε ειδικά συμπληρώματα διατροφής. Μπορεί να χρειαστεί να προστεθούν συμπυκνωμένες ζωοτροφές, π.χ. σπόροι, για να αυξηθούν τα επίπεδα ενέργειας. Βεβαιωθείτε ότι η φοράδα σας δεν γίνεται παχύσαρκη - αυτό θα είναι μόνο μειονέκτημα γι’ αυτήν.

Εμβολιασμός

Η φοράδα σας θα πρέπει να εμβολιάζεται κατά του τετάνου και της γρίπης. Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι μολυσματικές αυτές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν αποβολή. Είναι καλό για την φοράδα σας να έχει εμβολιασθεί 4 εβδομάδες πριν από την γέννα, διότι η συγκέντρωση αντισωμάτων για αυτές τις μολύνσεις θα αυξηθεί σημαντικά στο πρωτόγαλα και το πουλάρι θα αποκτήσει άμεση προστασία μόλις  θηλάσει.

Συνιστάται επίσης να εμβολιάσετε την φοράδα σας κατά του ιού των ίππων (EHV- στην Αμερική) τον 5ο, 7ο και 9ο μήνα της εγκυμοσύνης. Εάν μια φοράδα προσβληθεί από το EHV, μπορεί να αποβάλει σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ή να γεννήσει ένα αδύναμο πουλάκι που μπορεί να πεθάνει στις πρώτες ημέρες της ζωής.

Ορισμένοι ερευνητές κτηνίατροι συστήνουν επίσης τον εμβολιασμό κατά των ροταϊών στον 8ο, 9ο και 10ο μήνα της εγκυμοσύνης. Εάν ένα πουλάρι προσβληθεί από τον ροταϊό, αυτό θα προκαλέσει διάρροια, αλλά εάν η φοράδα εμβολιαστεί, το πουλάρι θα είναι εφοδιασμένο με ανοσία μέσω του θηλασμού.

Παράσιτα

Σε γενικές γραμμές, οι έγκυες φοράδες αποπαρασιτούνται κάθε 60 ημέρες. Τα περισσότερα φάρμακα για τα παράσιτα που είναι διαθέσιμα σήμερα είναι ασφαλή για τις έγκυες φοράδες, ωστόσο, είναι συνετό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές αντιπαρασιτικό περιβάλλον.

Στα τέλη της εγκυμοσύνης μειώνεται η φυσική αντοχή των φοράδων στα παράσιτα, γι' αυτό και είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχει η φοράδα αποπαρασιτιστεί αυτή τη στιγμή καθώς θα είναι η κύρια πηγή μόλυνσης του πουλαριού με παράσιτα.

Φροντίδα για τα πόδια και τα δόντια

Σημαντικό για την αποτροπή των αποστημάτων των ποδιών που είναι σύνηθες σε φοράδες με υπερβολικά ψηλά πόδια είναι η τακτική αποκοπή των νυχιών, κάθε 6-8 εβδομάδες. Επίσης σημαντική παράμετρος είναι  η οδοντιατρική φροντίδα. Θα  πρέπει τα δόντια της φοράδας να ελέγχονται  τουλάχιστον μια  με δυο φορές το χρόνο. Με αυτή τη τακτική η φοράδα θα είναι σε θέση να μασάει τη ζωοτροφή της με μέγιστη αποτελεσματικότητα και χωρίς ενόχληση. Συνιστάται να ελέγχονται τα δόντια της φοράδας  κατά τον 1ο έλεγχο της εγκυμοσύνης.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Στα άλογα η μέση εγκυμοσύνη (περίοδος κύησης) είναι 342 ημέρες (περίπου 11 μήνες), αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 321 έως 365 ημέρες. Η παρατεταμένη κύηση δεν είναι γενικά πρόβλημα, αλλά αν σας απασχολεί, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να εξετάσει τη φοράδα  για να διαπιστώσει εάν εξακολουθεί να είναι έγκυος και να επιβεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά.

Η συνεχής άσκηση είναι απαραίτητη. Η φοράδα μπορεί να ιππέυεται ελαφρώς  τους πρώτους 4-5 μήνες της εγκυμοσύνης. Μετά από το χρονικό αυτό σημείο  μια φοράδα θα ασκείται κατά τη βόσκηση. Η τακτική άσκηση σε  paddock στο τέλος της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη. Ωστόσο, η έντονη άσκηση δεν συνιστάται σε κανένα στάδιο της εγκυμοσύνης.

Οι φοράδες περιστασιακά αποβάλουν:

  • Εάν παρατηρήσετε κολπική έκκριση ή στάγδην γάλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλέστε τον κτηνίατρό σας.
  • Εάν εντοπίσετε υπολείμματα πλακούντα ή εμβρύου, βάλτε τα σε μια άκρη για να τα  εξετάσει ο κτηνίατρός σας - ίσως είναι πιθανόν να ανακαλύψετε την αιτία της αποβολής και να θεραπεύσετε την φοράδα αναλόγως.
  • Η φοράδα μπορεί να αποβάλει χωρίς κάποια ασθένεια, ωστόσο, θα πρέπει πάντα να εξετάζει την φοράδα σας  ένας κτηνίατρος σε περίπτωση που υπάρχουν επιπλοκές, π.χ. ο παρακρατημένος πλακούντας, ο οποίος μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή της φοράδας.
Σχετικά προϊόντα

Αναπαραγωγή - Τοκετός (Τοκετός Φοράδας)

Ο τοκετός της φοράδας είναι συναρπαστική εμπειρία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε την έναρξη του τοκετού και τα στάδια του ώστε να απολαύσετε την εμπειρία και  να είστε σε θέση να βοηθήσετε αν προκύψουν προβλήματα.

Πόσο καιρό είναι η εγκυμοσύνη;

Στα άλογα η μέση εγκυμοσύνη (περίοδος κύησης) είναι 342 ημέρες (περίπου 11 μήνες) αλλά μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 321 και 365 ημερών.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για τη γέννα;

Η φοράδα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φοράδα σας θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή. Βεβαιωθείτε ότι οι οπλές είναι περιποιημένες και μην επιτρέψετε να γίνει η φοράδα υπέρβαρη. Η τακτική άσκηση σε paddock στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη.

Είναι επιβεβλημένο η φοράδας σας να είναι εμβολιασμένη 1 μήνα πριν από τη γέννα. Αυτό εξασφαλίζει ότι το πρωτόγαλα περιέχει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, προστατεύοντας το πουλάρι από τις  ασθένειες για τις οποίες έχει γίνει εμβολιασμός, κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το πουλάρι να λάβει το πρωτόγαλα, επομένως, εάν το γάλα φαίνεται να στάζει από το μαστό πριν από τη γέννα, να το συλλέξετε σε ένα καθαρό δοχείο και να το καταψύξετε για να το χορηγήσετε μόλις ολοκληρωθεί η γέννα.

Αν η φοράδα σας έχει γεννήσει ξανά στο παρελθόν και το αιδοίο της είναι ραμμένο, πρέπει τα ράμματα να αφαιρεθούν τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία γέννας. Μπορεί να είναι απαραίτητο ο κτηνίατρος σας να απελευθερώσει το αιδοίο χειρουργικά αν έχει συρραφτεί υπερβολικά.

Το πουλάρι

Μετακινήστε την φοράδα σας στις εγκαταστάσεις τοκετού τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν τον αναμενόμενο τοκετό.

Παρέχετε στη φοράδα ένα καθαρό, ασφαλές, ήσυχο περιβάλλον, κατά προτίμηση έναν άνετο χώρο. Χρησιμοποιήστε καθαρό άχυρο για στρωμνή - δεν προσκολλάται στο υγρό νεογέννητο πουλάρι.

Εναλλακτικά, αν και λιγότερο ιδανικό, χρησιμοποιήστε ένα μικρό καθαρό βοσκότοπο. Βεβαιωθείτε ότι οι περιφράξεις είναι ασφαλείς και ότι δεν υπάρχουν τάφροι ή υγρές περιοχές.

Άλλα πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Κρατήστε τον αριθμό τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης του κτηνίατρου σας.

Έχετε ένα ρολόι, ένα στυλό και ένα χαρτί για να καταγράψετε με ακρίβεια την ώρα κάθε σταδίου του τοκετού διότι αυτές οι πληροφορίες θα είναι χρήσιμες αν υπάρξει κάποια ανωμαλία κατά την εξέλιξη του τοκετού και χρειαστεί  κτηνιατρική βοήθεια. Έχετε έναν κουβά καθαρό, ζεστό νερό και αντισηπτικό σαπούνι. Θα χρειαστεί επίσης όταν αρχίσει το πρώτο στάδιο της γέννας να επιδέσετε την ουρά της φοράδας σας για να μην εμποδίζεται η έξοδος του πουλαριού.

Πώς θα ξέρω πότε η φοράδα μου αρχίζει να γεννά;

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις που μπορούν να σας προειδοποιήσουν για την προσέγγιση της επερχόμενης γέννας. Ωστόσο, κάποιες φοράδες θα εμφανίσουν μερικές μόνο από αυτές τις ενδείξεις και κάποιες άλλες δεν θα εμφανίσουν καθόλου.

Τα πρώτα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες πριν από την στιγμή της γέννας. Αυτά είναι:

  • Ο μαστός αρχίζει να γεμίζει με γάλα μέχρι 2-4 εβδομάδες πριν από τη γέννα, επομένως προσέξτε για τυχόν σημάδια διόγκωσης των μαστών.
  • Η χαλάρωση του ανοίγματος της γέννας (αιδοίο) και του τραχήλου της μήτρας, καθιστούν τα χείλη του αιδοίου περισσότερο διογκωμένα και αυτό μπορεί να συμβεί λίγες ημέρες πριν από τον τοκετό.
  • Η διόγκωση  των θηλών του μαστού εμφανίζεται 4-6 ημέρες πριν από την γέννα.
  • Μια καθαρή κολλώδης έκκριση εμφανίζεται στις θηλές 1-4 ημέρες πριν από την γέννα, και περιστασιακά μπορεί να στάζει γάλα.
  • Η φοράδα σας μπορεί να είναι νευρική και ανήσυχη και να εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε ήπιο κολικό.

Οι  περισσότερες φοράδες γεννούν είτε αργά το βράδυ είτε νωρίς το πρωί, επομένως να είστε προετοιμασμένοι για μερικές άγρυπνες νύχτες!

Πρέπει ο κτηνίατρός μου να είναι παρών;

Συνιστάται να ζητάτε από τον κτηνίατρό σας να εξετάσει την φοράδα σας τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ο κτηνίατρός σας πρέπει να είναι παρών μόνο αν προκύψουν προβλήματα.

Η γέννα είναι μια ταχεία διαδικασία και οι δυσκολίες μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Είναι σημαντικό να μπορείτε να ανιχνεύσετε αμέσως τα σημάδια της ανωμαλίας. Ωστόσο, μην παρεμβαίνετε υπερβολικά κατά τα πρώτα στάδια της γέννας - παρακολουθείτε ήσυχα από απόσταση.

Εάν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία, ρωτήστε έναν φίλο αν μπορεί  να σας βοηθήσει, ή σκεφτείτε να στείλετε την φοράδα σας σε κλινική τοκετών.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γέννας;

Η γέννα χωρίζεται σε 3 στάδια.

Στάδιο 1 - αρχίζει η γέννα

Οι συσπάσεις των μυών αρχίζουν και το κανάλι γέννησης διαστέλλεται για να μπορεί να περάσει το πουλάρι. Τα σημεία που μπορείτε να παρατηρήσετε είναι:

  • Ανησυχία.
  • Σημάδια όπως ο κολικός.
  • Ιδρώτας.
  • Συχνή αφόδευση μικρών ποσοτήτων κοπράνων.

Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα. Μην διαταράσσετε την φοράδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – να είστε  παρόντες όσο το δυνατόν λιγότεροι. Το  Στάδιο 1 τελειώνει με το «σπάσιμο των νερών» που στη συνέχεια απορρέουν από τον αιδοίο.

Στάδιο 2 - η γέννηση του πουλαριού

Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι ένα πολύ εκρηκτικό γεγονός (εάν διαρκεί περισσότερο, καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως).

Η φοράδα θα ξαπλώσει και θα έχει ισχυρές συσπάσεις στην κοιλιά που ωθούν το πουλάρι προς το κανάλι γέννησης. Το πουλάρι συνήθως εξέρχεται μέσω του αιδοίου με τον ακόλουθο τρόπο:

  • Τα μπροστινά πόδια πρώτα, ένα ελαφρώς πιο μπροστά από το άλλο και οι οπλές προς τα κάτω.
  • Ακολουθούν η μύτη, το κεφάλι, ο λαιμός, οι ώμοι κλπ.
  • Το πουλάρι συνήθως γεννιέται ξαπλωμένο στο πλάι του συνδεδεμένο με τον ομφάλιο λώρο.
  • Εάν το πουλάρι έρχεται διαφορετικά από τα περιγραφόμενα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Μην παρεμβαίνετε όταν εξέρχεται το πουλάρι εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Το πουλάρι θα καλύπτεται από την αμνιακή μεμβράνη  (amnion) που συχνά σπάει κατά τη στιγμή της γέννας και το οποίο η φοράδα θα γλείψει και θα το απομακρύνει: αυτή είναι μια σημαντική διαδικασία σύνδεσης μεταξύ της φοράδας και του πουλαριού και επίσης διεγείρει το πουλάρι να αναπνεύσει, να σταθεί όρθιο και να θηλάσει.

Αν ο αμνιακός σάκος καλύπτει το στόμα και τη μύτη του πουλαριού και η φοράδα δεν το καθαρίσει αμέσως, αφαιρέστε το και καθαρίστε τα ρουθούνια και το στόμα του πουλαριού από οποιαδήποτε βλέννα μόνοι σας έτσι ώστε να μπορεί το πουλάρι  να αναπνεύσει ελεύθερα.

Παρακολουθήστε το πουλάρι να αναπνέει κανονικά.

Ο ομφάλιος λώρος που συνδέει το πουλάρι με την φοράδα συνήθως κόπτεται όταν το πουλάρι παλεύει να σηκωθεί ή φοράδα σηκώνεται. Είναι προτιμότερο να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος φυσικά, οπότε μην προσπαθήσετε να τον κόψετε μόνοι σας, ούτε να ενοχλήσετε την φοράδα ώστε να τον αποκόψει νωρίς. Ο ομφάλιος λώρος (ο ομφαλός) θα χρειαστεί περιποίηση  με απολυμαντικό, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών της ζωής του πουλαριού, για την πρόληψη της μόλυνσης. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας προμηθεύσει ένα κατάλληλο προϊόν.

Στάδιο 3 - η απομάκρυνση του πλακούντα

Η αποβολή  του πλακούντα διαρκεί 1-2 ώρες αλλά συνήθως συμβαίνει  εντός της πρώτης ώρας από τον τοκετό.  Εάν δεν έχει αποβληθεί εντός 3 ωρών, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και απομακρύνετε τυχόν μεμβράνες που προεξέχουν από το αιδοίο έτσι ώστε η φοράδα να μην πατήσει επάνω τους ή να τις σχίσει.

Κρατήστε τον πλακούντα μετά τον τοκετό (μεμβράνες του πλακούντα) γιατί μπορεί να παρέχει στον κτηνίατρό σας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γέννα. Εάν μετά τον τοκετό παραμείνει μέσα στο κόλπο τμήμα του πλακούντα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα για την φοράδα, όπως μόλυνση της  μήτρας (μητρίτιδα) ή μολύνσεις από λαμινίτιδα.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι κάτι πάει λάθος;

Οι δυσκολίες στον τοκετό εμφανίζονται μόνο στο 4-6% των γεννήσεων. Αυτές μπορεί να απειλήσουν τη ζωή της φοράδας και του πουλαριού και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για μεταγενέστερες επιτυχείς εγκυμοσύνες.

Οι ενδείξεις ότι κάτι πηγαίνει λάθος είναι:

  • Παρατεταμένο στάδιο 1 ή ιδιαίτερα παρατεταμένο στάδιο 2. Αν κάποιο από αυτά τα στάδια παραταθεί ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει  μεγάλη πιθανότητα το πουλάρι να έχει πρόβλημα.
  • Εσφαλμένη προβολή του πουλαριού.

Πώς φροντίζω το νεογέννητο πουλάρι;

Θυμηθείτε ότι ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία και προσπαθήστε να παρεμβαίνετε  όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις πρωτότοκες φοράδες (πρώτος τοκετός) ή τις νευρικές φοράδες. Αφήστε την φοράδα και το πουλάρι  να ξεκουραστούν και δώστε χρόνο για να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός μητέρας-νεογέννητου. Αν πρέπει να είστε παρών, μην παρεμβάλλεστε ανάμεσα στην φοράδα και το πουλάρι.

Το πουλάρι πρέπει να σταθεί όρθιο μέσα σε 1-2 ώρες από τη γέννα  και να θηλάσει 1-3 ώρες μετά. Εάν το πουλάρι δεν σταθεί όρθιο μέσα σε αυτό το διάστημα, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, γι' αυτό επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. 

Το πουλάρι πρέπει να ουρήσει και να αφοδεύσει κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας. Εάν το πουλάρι αρχίσει να τεντώνει και να αλλάζει την ουρά του χωρίς σημάδια αφόδευσης, μπορεί να χρειαστεί κτηνιατρική βοήθεια για να  βγουν τα πρώτα κόπρανα.

Ο κτηνίατρός μπορεί να σας συστήσει μια πρώτη φυσική εξέταση για να ελέγξει για τυχόν παραμορφώσεις και να κάνει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει ότι το πουλάρι έχει καλά επίπεδα αντισωμάτων την ημέρα μετά τη γέννα.

Τι μέριμνα παρακολούθησης χρειάζεται η φοράδα μου;

Παρακολουθήστε προσεκτικά τη φοράδα για τυχόν μη φυσιολογικές ενδείξεις, όπως κολικούς, έλλειψη ενδιαφέροντος για το πουλάρι, αιμορραγία η αιμορραγικά υγρά από το αιδοίο, εμφάνιση κοπράνων στα χείλη του εντέρου, ανικανότητα ή απροθυμία να σταθεί όρθια. Είναι χρήσιμο να θερμομετρήσετε την φοράδα δύο φορές την ημέρα, καθώς οποιαδήποτε αύξηση μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη μόλυνσης (κανονική θερμοκρασία είναι 37,5-38 °C )

Σιτίστε την φοράδα σας με καλό σανό, καρπούς και χόρτο για να βοηθήσετε  την παραγωγή γάλακτος. Ελέγξτε το μαστό για σημάδια μαστίτιδας (θερμότητα, οίδημα, πόνος) ή ανεπαρκή παραγωγή γάλακτος.

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
expand_less