Αρθρώσεις & Μύες (Οστεοαρθρίτιδα Αλόγου)

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συνηθισμένη ασθένεια στα άλογα. Πρόκειται για μια προοδευτική εκφυλιστική κατάσταση. Δεν υπάρχει θεραπεία, ωστόσο συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η οστεοαρθρίτιδα (επίσης γνωστή ως «αρθρίτιδα» και «εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων») είναι μια εκφυλιστική κατάσταση των αρθρώσεων με αποτέλεσμα τη διάβρωση και τη φλεγμονή του χόνδρου των αρθρώσεων. Ο αρθρικός χόνδρος έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, οπότε η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Οποιοσδήποτε τραυματισμός ή προσβολή της άρθρωσης μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα. Οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε φθορά της άρθρωσης.

Τα άλογα είναι μεγαλόσωμα ζώα, πολύ βαριά και πιέζουν με τεράστιες δυνάμεις τις αρθρώσεις τους. Άλλες αιτίες είναι οι τραυματισμοί σε συνδέσμους ή στα οστά (κατάγματα) και φλεγμονές που προκύπτουν από  μολύνσεις.

Πώς αναγνωρίζω την οστεοαρθρίτιδα;

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Χωλότητα (αυτό μπορεί να είναι το μόνο σημάδι στις περισσότερες περιπτώσεις).
  • Οίδημα των αρθρώσεων.
  • Πόνος όταν κάμπτουμε την άρθρωση.
  • Αυξημένη κυρτότητα του σώματος μετά από κάμψη της άρθρωσης.

Τι πρέπει να κάνω εάν το άλογό μου έχει αυτά τα συμπτώματα;

Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο-ιππίατρο σας για να διερευνήσει το πρόβλημα του αλόγου σας. Οι εξετάσεις χωλότητας συχνά εκτελούνται καλύτερα σε νοσοκομείο ιπποειδών για να επιτρέπεται η πλήρης εξέταση και η διερεύνηση με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η εξερεύνηση της χωλότητας είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρα.

Τι θα κάνει ο κτηνίατρός μου;

Ο κτηνίατρός σας θα προβεί σε μία συνολική εξέταση του αλόγου για εντοπισμό των πιθανών προβλημάτων. Μετά την εξέταση, τα νευρικά μπλοκ χρησιμοποιούνται για να εντοπίσουν τη χωλότητα ή να επιβεβαιώσουν ότι το πρήξιμο είναι σημαντικό. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρο καθώς κάθε εξέταση νευρικού μπλοκ διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά.

Μόλις εντοπιστεί η χωλότητα, λαμβάνονται  ακτινογραφίες για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος και να βοηθηθεί ο προσδιορισμός μιας αιτίας. Μπορεί να απαιτείται περαιτέρω απεικόνιση, όπως η υπερηχογραφία, η σπινθηρογραφία ή η μαγνητική τομογραφία .Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται για την εκτίμηση των μαλακών ιστών.Η σπινθηρογραφία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των οστών εάν οι ακτινογραφίες δεν είναι παραγωγικές. Η μαγνητική τομογραφία είναι διαθέσιμη σε ορισμένες κλινικές και παρέχει πολύ λεπτομερείς εικόνες μαλακών μορίων και οστών.

Η θεραπεία για το άλογό σας εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα ,όπως φαινυλοβουταζόνη.
  • Αντι-αρθριτικά φάρμακα, όπως πεντοζάνη, υαλουρονικό.
  • Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν θειική γλυκοζαμίνη και / ή θειική χονδροϊτίνη.
  • Ενδο-αρθρικά φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, υαλουρονικό.
  • Αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση –Είναι μία ευεργετική επέμβαση για την άρθρωση (αφαίρεση των θραυσμάτων, αποκοπή του χόνδρου και του αρθρικού υμένα).

Έχω ακούσει ότι η ενδοαρθρική θεραπεία με κορτιζόνη βλάπτει τον χόνδρο - είναι αλήθεια αυτή η άποψη;

Αυτή η άποψη βασίζεται σε πειράματα όπου η κορτιζόνη χρησιμοποιήθηκε σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις σε κανονικές αρθρώσεις. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι χαμηλότερες δόσεις κορτιζόνης σε αρθρώσεις στην πραγματικότητα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του χόνδρου. Αν χρησιμοποιείται προσεκτικά, η κορτιζόνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής μιας άρθρωσης.

Επειδή υπάρχουν και κίνδυνοι, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε θεραπεία, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πριν συμφωνήσετε για ενδοαρθρική θεραπεία.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω το άλογο να εμφανίσει οστεοαρθρίτιδα;

Δεν είναι δυνατόν να προληφθεί η οστεοαρθρίτιδα, ειδικά σε άλογα που υποβάλλονται σε βαριά αθλητική εργασία. Τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε το άλογό σας να εμφανίσει τη νόσο, ειδικά σε νεαρή ηλικία, περιλαμβάνουν:

  • Άριστο σωματικό βάρος (μείωση της πίεσης στις αρθρώσεις και ειδικά των κάτω άκρων).
  • Ισορροπημένη διατροφή.
  • Αποφυγή της εργασίας σε σκληρό έδαφος (μείωση της πίεσης στις αρθρώσεις των κάτω άκρων).
  • Χρήση κρύας θεραπείας (πάγος) μετά από σκληρή δουλειά - θα βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής.
  • Τακτική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για την ενίσχυση των αρθρώσεων (αρθροπροστατευτικά προϊόντα όπως θειϊκή γλυκοζαμίνη, θειϊκή χονδροϊτίνη, υδρολυμένο κολλαγόνο, υαλουρονικό νάτριο,MSM).
expand_less