Παχυσαρκία, Βάρος, Όρεξη & Ανορεξία (Απώλεια Βάρους Στο Άλογο)

Τα άλογα όταν σιτίζονται σωστά, με ποιοτική τροφή που περιλαμβάνει  επαρκή βόσκηση και σωστή αναλογία σανού και  χόρτου διατηρούν συνήθως ιδανικό  σωματικό βάρος. Τα νεαρά άλογα ή τα άλογα που χρησιμοποιούνται σε  σκληρές εργασίες ή αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να χρειαστούν ενίσχυση στη διατροφή τους με πρόσθετα συμπυκνώματα για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.  Ειδική τροφή συχνά χρειάζονται  και τα μεγαλύτερης ηλικίας άλογα επειδή με την πάροδο των χρόνων φθείρονται τα δόντια τους και δεν μπορούν να μασήσουν επαρκώς τη τροφή τους. Αν παρατηρήσετε ότι το άλογό σας έχει χάσει βάρος, είναι σημαντικό να προβείτε σε εξετάσεις ώστε να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας του και στη συνέχεια να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά σας  απέναντί του.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τα άλογα μπορεί να χάσουν ξαφνικά βάρος λόγω ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Πριν ανησυχήσετε πράξτε τα παρακάτω:

  • Εξασφαλίστε επαρκή βόσκηση, χορηγήστε σανό ή συμπυκνώματα διατροφής αν κρίνετε απαραίτητο.
  • Ελαχιστοποιήστε την έκθεση του αλόγου σας σε ξαφνικές περιβαλλοντικές αλλαγές.
  • Εγκλιματίστε το άλογό σας σταδιακά σε αλλαγές, όπως αλλαγές στις ζωοτροφές ή στους συντρόφους.
  • Προσφέρετε μικρά, συχνά γεύματα, εάν απαιτούνται συμπυκνώματα ,για τη διατήρηση της καλής σωματικής κατάστασης του αλόγου σας  και αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα μια ή δυο φορές την ημέρα. Ταΐζοντας  μικρά γεύματα αποφεύγετε προβλήματα όπως γαστρικά έλκη και κολικούς.
  •  Επικοινωνήστε οπωσδήποτε με τον κτηνίατρό σας, εάν το άλογό σας χάσει ξαφνικά βάρος και παρά τις παραπάνω προτεινόμενες αλλαγές στη διατροφή του, η κατάσταση  δεν βελτιωθεί ή ακόμη χειρότερα επιδεινωθεί.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ την απώλεια βάρους;

Βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε καθημερινά στο άλογό σας ικανή ποσότητα ποιοτικής τροφής. Η ποσότητα και το είδος τροφής εξαρτάται  από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, ο φόρτος εργασίας , η έντονη άθληση κ.λπ. Εάν πρέπει να αλλάξετε τη τροφή στο άλογό σας, κάντε το σταδιακά, μέσα σε τουλάχιστον 7 ημέρες ώστε να δώσετε χρόνο προσαρμογής στο άλογό σας  και να διαπιστώσετε ότι η νέα τροφή δεν του δημιουργεί πρόβλημα, όπως  πχ κολικό. Όταν προσφέρετε στο άλογο  συμπυκνώματα, προτιμήστε  τα  μικρά, συχνά γεύματα αντί για  ένα ή δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα, διότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε  την αλλαγή του pH στο στομάχι του αλόγου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου. ‘Όταν πρόκειται να μετακινήσετε το άλογο σε νέες εγκαταστάσεις ή να του προσθέσετε νέους συντρόφους πράξτε το σταδιακά. Για παράδειγμα η μετακίνηση των αλόγων σε νέους στάβλους,  μπορεί να είναι πολύ αγχωτική για τα άλογα και  μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Επίσης είναι  πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά των άλλων αλόγων που σταβλίζονται μαζί με το άλογο που χάνει βάρος για να διαπιστώσετε  ότι το άλογό σας δεν εκφοβίζεται ή δεν εμποδίζεται από τα άλλα άλογα να τρώει.

 

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Αν το άλογό σας χάσει ξαφνικά  βάρος, ακόμα και όταν υπάρχει καλή διατροφή και κατάλληλη φροντίδα, θα πρέπει να  καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Εάν αμελήσετε να αντιμετωπίσετε την απώλεια βάρους του αλόγου σας και το άλογο  λεπτύνει υπερβολικά  και χάσει πάρα πολύ μυϊκή μάζα, υπάρχει  περίπτωση να  αδυνατεί να σταθεί όρθιο και να ξαπλώνει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη στα εσωτερικά όργανα, όπως στη καρδιά, τα νεφρά ή στο ήπαρ (ηπατική ανεπάρκεια). Ο κτηνίατρός σας είναι ο πλέον αρμόδιος  να αποφασίσει ποιες διαγνωστικές εξετάσεις απαιτούνται (π.χ. εξετάσεις αίματος για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος του αλόγου σας ). Άλλες καταστάσεις που μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια βάρους είναι  οδοντικά προβλήματα, έλκη στομάχου, πνευμονία ή όγκοι. Όλα αυτά θα πρέπει να αποκλειστούν από τον κτηνίατρό σας.

Πώς μπορώ να αποτρέψω το άλογό μου να χάσει βάρος;

Η δυνατότητα επαρκούς βόσκησης, η χορήγηση σανού και συμπυκνωμάτων διατροφής είναι επιτακτική. Για τη διατήρηση της υγείας του αλόγου σας είναι πολύ σημαντικό επίσης να εφαρμόζετε ένα τακτικό πρόγραμμα αποπαρασίτωσης. Η τακτική απομάκρυνση της κοπριάς (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) από τον στάβλο σας μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των παρασίτων. Εάν ο κτηνίατρος εξετάζει τακτικά το άλογό σας, θα είναι σε θέση να προβεί στην έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων υγείας του αλόγου, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρο/ ιππίατρο που είναι ο καταλληλότερος να σας συμβουλεύσει για το άλογό σας.

expand_less